Lidt om Omø – Fyrtårnet i Storebælt

I 2017 udskrev Omø Beboer- og Grundejerforening en konkurrence om et slogan til Omø. Vindersloganet blev: Omø – Fyrtårnet i Storebælt.

Omø er en lille ø på 4,5 km2 med 12 km kystlinie. Omø ligger syd for Skælskør i Smålandsfarvandet, tæt på Storebæltsbroen. Øen har ca. 150 fastboende, og hovederhvervene er stadig landbrug og fiskeri.

Tæt ved havnen ligger havnebyen Kirkehavn. Mange af husene i Kirkehavn er fra midten af 1800-tallet. Her bor ca. halvdelen af Omøs fastboende, blandt andet øens fiskere. Omø Havn er inddelt i fiskerihavn, færgeleje og lystbådehavn. I havnens fiskebutik har du i sæsonen mulighed for at købe fisk og fiskespecialiteter, herunder røgvarer. På havnen ligger også Omø Havnegrill.

Midt på øen ligger Omø By som er Vestsjællands bedst bevarede bondeby. Her finder du rigtig landsbyidyl med gårde med bindingsværk, kirke, gadekær, skole og forsamlingshus. De fleste af gårdene i Omø By er optegnet på et kort fra 1700-tallet. Omø har haft kirke siden 1576, men den nuværende kirke, som er en af Danmarks mindste, er fra 1828 og ligger ved indgangen til landsbyen. I Omø By finder du også ø-arkivet Omø og Café Loen. Her ligger også Omøs dagligvarebutik, Let-Køb.

Mod vest ligger Omø fyr som er et vinkelfyr fra 1896. Fyret er stadig i funktion, men på grund af den skrøbelige linse er fyret ikke åbent for besøgende. Følger man Fyrvej ud til fyret, kommer man forbi Omø Mose hvor der er en stor variation af ynglende fugle.

Mod syd findes et større sommerhusområde samt Omøs rensningsanlæg. På vejen som fører stik syd, Ørevej, ligger også øens vandværk og desuden en vindmølle af ældre dato.

Der er mange gode historier at fortælle om Omø og Omøboerne. På en guidet tur vil du få fortalt nogle af dem. Men en af de historier som virkelig gav genlyd i hele landet, foregik i april 2014. Her kan du læse Politikens version >>>


I 2010 besøgte Jørgen Flindt Petersen sammen med besætningen på museumsskibet “Rylen” Omø.
Du kan se filmen om Omø her >>>

 

Omø gadekær med Kærhuset

Klinten

Omø Kirke